Prezentare
Contact
lecturile liturgice de azi
Îndurarea Divină
Blog CatolicaGalați
pagina Facebook a parohiei romano-catolice din Galați
biserica parohială romano-catolică din Galați
pagina filialei Foltești a parohiei romano-catolice din Galați
Calendarul Romano-Catolic
Viață de credință
Sfânta Fecioară Maria, Regina Cerului
site Episcopia Romano-Catolică de Iași
site Ordinul Fraților Minori Conventuali - Provincia Sf. Iosif din România
Creștin Se Devine - blog personal pr. Cristian Blăjuț
site Vatican News (noutăți din viața Bisericii Catolice)
site Catholica.ro (știri din viața Bisericii)
site Cultura Vieții
site Alianța Familiilor din România

CatolicaGalați - Acasă

afiș Campus „Micii Scriitori” (2019)

recitalul „Adiemus” în biserica romano-catolică din Galați (2019)

ADIEMUS - Întâlnire a muzicii cu poezia și artele vizuale

Păstrând tradiția ultimilor ani de a găzdui evenimente culturale cu semnificații spirituale, în biserica romano-catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Galați a avut loc recitalul de muzică și poezie „Adiemus”, susținut de ansamblul vocal-instrumental „Psalterion”. Spectacolul s-a desfășurat în duminica Rusaliilor, 9 iunie 2019, după Sfânta Liturghie comunitară de la ora 11 și a fost primit de toți cei prezenți „ca un dar de la Duhul Sfânt”, după intenția exprimată de părintele paroh Cristian Dumea.

Ansamblul „Psalterion”, coordonat de profesorul universitar Gabriel Bulancea de la Facultatea de Arte a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, are în componența sa nume consacrate: soprana Adelina Diaconu, actorul Vasile Dănilă, soliștii instrumentiști Ilona Văduva (vioară), Anișoara Negură (oboi), Cristian Dumea (orgă), Gabriel Bulancea (chitară), alături de care au cântat acum și studentele Elena Chirvase și Andreea Marin, de la Facultatea de Arte. Proiecțiile video care însoțesc muzica și momentele poetice din recitalul „Adiemus” sunt realizate de Victor Mihăilescu, iar regia artistică îi aparține lui Adrian Mărginean. [...]

click pentru citirea articolului complet...

vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România (2019)

Papa Francisc în România  (31 mai ÷ 2 iunie 2019)

Răspunzând invitației autorităților statului român și a Bisericii Catolice din România, Sfântul Părinte Papa Francisc a efectuat o călătorie apostolică de trei zile în România, la douăzeci de ani după istorica vizită a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. Vizita actualului Suveran Pontif, desfășurată sub deviza „Să mergem împreună”, a cuprins o serie de evenimente și manifestări, având concomitent rangul unei vizite oficiale de stat, caracterul unei întâlniri ecumenice fraterne, iar pentru credincioșii catolici importanța și solemnitatea unei vizite pastorale a urmașului Sfântului Petru. În contextul unor prognoze meteo nefavorabile pentru întreaga durată a vizitei, papa Francisc a reușit totuși să aibă mereu alături perioadele de vreme bună, ca un semn de binecuvântare din partea lui Dumnezeu și de ascultare a rugăciunilor credincioșilor. Toate momentele importante, petrecute la București, Șumuleu-Ciuc, Iași, Blaj și Sibiu au fost pe deplin reușite, iar întâlnirea papei cu cei veniți să-l întâmpine și să-l salute în „grădina Maicii Domnului” a fost prilej de bucurie, încurajare și întărire reciprocă.

În dimineața zilei de sâmbătă 1 iunie, reprezentanții comunității catolice din Galați au plecat și ei să-l întâmpine pe Sfântul Părinte la Iași, în inima diecezei. Unii dintre pelerini au ales să se deplaseze mai repede, cu propriile mijloace de transport. Ajungând la destinație mai devreme cu câteva ore, au avut de suportat o ploaie torențială cu grindină, care le-a înmuiat gleznele. Copiii, tinerii și majoritatea adulților, însoțiți de părintele vicar Cristian Pal, au plecat pe la ora 08:30 cu autocare și microbuze închiriate. De data aceasta s-a adeverit maxima din vechime „Grăbește-te încet”, pentru că cei care au ajuns ultimii la Iași au fost mai câștigați, fiind deranjați doar de o scurtă ploicică. Spre încântarea tuturor, vremea s-a îmbunătățit în momentul aducerii icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Cacica, cu puțin timp înainte de sosirea Sfântului Părinte pe esplanada din fața Palatului Culturii. Zona 1, în care am fost repartizați, ne-a asigurat o bună vizibilitate a scenei și a ecranelor, iar aceia dintre noi care s-au plasat lângă culoarele oficiale au putut face fotografii reușite cu papa în papamobil. [...]

Emilian și Leonard Florea

click pentru citirea articolului complet...

copiii și preoții la grota Maicii Domnului, în duminica Primei Sfinte Împărtășanii (Galați, 2019)

Solemnități Pascale
Copiii Sfintei Fecioare Maria
și Prima lor Sfântă Împărtășanie (2019)

În Săptămâna Luminată, în duminica din 28 aprilie 2019, am celebrat împreună, preoții de la sfântul altar, credincioșii din bănci și copiii de pe locurile lor din fața altarului, o triplă sărbătoare de suflet. O zi de neuitat, care a unit în cea de-a 8-a zi de Paști trei sărbători ale creștinătății catolice de la Dunărea de Jos: Divina Milostivire, instituită în 2001 de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, Reînnoirea Adeziunii la Asociația Armata Maicii Domnului a unor creștini din parohia noastră și Primirea Primei Sfinte Împărtășanii de către 12 copii din familiile enoriașilor gălățeni.

Duminica Albă a adus așadar o triplă bucurie tuturor participanților. Liturghia s-a petrecut într-o desfășurare impresionantă, de la început până la sfârșit. Copiii admiși la Prima Sfântă Împărtășanie au între 7 și 9 ani și se numesc: Dragomir Allessio, Josza Iannis Dominic, Miatelo Allessio, Midrigan Irina, Moraru Eduard, Petrici Mario Andrei, Rusu Riana Ivone, Rusu Stelian Mihai, Stancu Alin Cristian, Stancu Raul Gabriel, Țîmpu Andrada Cristiana, Ignat Victor Ionuț (Foltești).

Nu doar acești 12 copii, care s-au pregătit din timp pentru sfântul eveniment, ci toți copiii și tinerii parohiei, iluminați de Sfântul Duh în această importantă zi a comunității, au așteptat emoționați și fericiți întâlnirea lor cu Isus, momentul când Acesta, în chip tainic, avea să poposească pe buzele lor. Nu numai hăinuțele lor erau primenite, ci și sufletele.

Prima Sfântă Împărtășanie este cel mai important pas de după Sfântul Botez, prin care micii creștini îl pot mărturisi pe Isus Cristos, beneficiind de sacramentul Spovezii. Împărtășindu-se cu Trupul și Sângele lui Isus, copiii pot în felul acesta să-și asume și Crezul catolic. Este adeziunea lor la credința adevărată. Pentru că de acum înainte ei pot fi numiți creștini, uniți cu Isus în trup și în suflet. Doar peste puțin timp, aceștia îl vor primi pe Duhul Sfânt cu toate darurile sale, care le va întări credința și apartenența la Biserica Catolică (Universală), la Trupul Mistic al lui Cristos. Acum, evenimentul Primei Împărtășanii, trăit alături de părinții lor emoționați și de nașii de la Sfântul Botez, va rămâne întipărit în sufletul celor 12 copii întreaga lor viață, ca o pecete sfântă. [...]

Cezarina Adamescu

click pentru citirea articolului complet...

tinerii colindători, pr. Cristian Dumea, pr. Iosif Diac și pr. Cristian Pal

Urări și colinde de Crăciun (2018)

Dragi preoți, dragi creștini,

Lumina nașterii lui Isus Cristos se transmite de la o casă la alta, de la o inimă la alta, iar căldura și bucuria Crăciunului ne aduce pe toți mai aproape!

Astăzi, în Ajunul Crăciunului, ne-am adunat cu mic cu mare în biserica noastră dragă, pentru a-l preamări pe pruncușorul Isus care astăzi a coborât printre noi.

Noi, ceata de colindători, vă dorim un an mai bun și cu dragoste creștină să primiți în dar lumină, zurgălăi de flori de gheață, mult noroc s-aveți în viață.

Crăciun Fericit și La Mulți Ani cu Sănătate vă dorim !

Albert Alexandru-Claudiu

click pentru citirea articolului complet...

iesle de Crăciun în biserica catolică din Galați (2018)

Crăciunul, văzut prin ochi de copil

Adventul din acest an a fost pentru copiii parohiei noastre atât un timp de așteptare, de pregătire sufletească, cât și ocazia de a face un exercițiu de imaginație, de a-și descoperi propriile forțe creatoare. Părintele Iosif Diac a avut ideea inspirată de a-i pune la treabă pe copii, propunându-le o întrecere pe măsura lor, construirea celei mai frumoase ieslișoare de Crăciun (din lume). Timpul a trecut pe nesimțite, iar în ajunul Crăciunului, când împodobirea bisericii era în toi, lucrările celor mici au fost scoase la lumină și așezate lângă ieslea principală, spre a fi admirate de toți.

Nu știm dacă a existat o machetă câștigătoare, dar știm sigur că acești copii s-au gândit mai mult la pruncușorul Isus, că toți au pus ceva din ei acolo... și că niciuna dintre lucrări nu a trecut neobservată, fără să primească o apreciere sau să producă un zâmbet. Le mulțumim tuturor copiilor, părinților și bunicilor, preoților din parohie, care i-au susținut și încurajat în această acțiune.

Ieslișoarele copiilor sunt expuse în aripa dreaptă a bisericii noastre, în prelungirea Scenei de Crăciun principale. În fotografiile din pagina copiilor și tinerilor pot fi văzute isprăvile de artă ale celor mici (și ale celor mari care i-au ajutat, nerezistând tentației de a arăta ce pot). Unele sunt mai artistice, e adevărat, și mai bogate în personaje, altele sunt avangardiste sau chiar minimaliste. Unor ieslișoare le lipsește tocmai personajul central... ele sunt încă în așteptarea Pruncușorului. Am văzut și zăpadă portocalie pe acolo, ce să-i faci, copiii erau cu gândul la portocale... Să nu le judecăm pripit, după mărime, dar să ne amintim de învățătura lui Isus despre cei doi bănuți ai văduvei din templu. Înaintea privirii lui Dumnezeu cel necuprins, mărimea realizărilor noastre dispare și rămâne doar iubirea pe care am investit-o în acțiunea noastră.

PS.  Am aflat ulterior că toate ieslișoarele au avut la „vernisaj” pruncușorul lor, dar în a doua zi de Crăciun, când le-am fotografiat, acesta dispăruse pe alocuri... Am găsit de cuviință să prezentăm aici și imagini cu Ieslea de Crăciun din biserică, deoarece este foarte reușită, se vede că și cei mari au talent și zel. Să nu se supere nimeni pe „reporterul de ocazie” !

Leonard și Emilian Florea

click pentru a vedea fotografii cu ieslișoarele copiilor...

2018 - Centenarul Marii Uniri

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri
în comunitatea catolică gălățeană

Ziua Națională a României a fost sărbătorită anul acesta în parohia catolică din Galați printr-o Sfântă Liturghie „Te Deum”, urmată de o întâlnire fraternă a credincioșilor în clubul parohial. Numărul participanților putea să fie mai mare, dar probabil că mulți enoriași au fost prezenți la alte festivități dedicate evenimentului. Important este că în biserică au fost reprezentate toate generațiile, semn că recunoștința față de jertfele și înfăptuirile înaintașilor nu se stinge.

În timpul omiliei, părintele paroh Cristian Dumea a amintit câteva detalii istorice despre evenimentul Marii Uniri de la Alba Iulia. Ziua de 1 Decembrie 1918 a început în spirit de credință, prin participarea poporului la Sfânta Liturghie, celebrată de episcopi în cele două biserici românești (greco-catolică și ortodoxă) din oraș. Ieșind de la slujba religioasă, românii s-au întâmpinat unii pe alții cu multă emoție, s-au îmbrățișat, s-au sărutat și apoi s-au îndreptat spre locul unde reprezentanții lor urmau să semneze actele Unirii. Iar pe Câmpul lui Horea, unde s-a desfășurat Marea Adunare Națională, erau adunați români din toate ținuturile românești, mulți dintre ei conduși chiar de preoții lor.

Un alt element subliniat la predică a fost originea cuvântului „patrie”, care vine din latină, fiind derivat din cuvântul „pater”, adică „tată”. Ostașii care s-au jertfit în Primul Război Mondial și au pregătit Marea Unire, au făcut aceasta pentru a-și apăra patria, adică pământul primit de la străbuni, încredințat lor de Tatăl Ceresc pentru a putea trăi. [...]

click pentru citirea articolului complet...

componența Consiliului Pastoral parohial

O duminică a familiei și a comunității

Ziua de duminică, 7 octombrie 2018, în care Biserica o cinstește pe Sf. Fecioară Maria, Regina Rozariului a fost pentru credincioșii parohiei romano-catolice din Galați un prilej de a reflecta asupra căsătoriei și familiei, plecând de la învățăturile cuprinse în lecturile acestei zile. O coincidență fericită, sau mai bine spus „o mână nevăzută” a făcut ca tema centrală a Cuvântului lui Dumnezeu din această duminică să aibă legătură tocmai cu subiectul referendumului pentru revizuirea Constituției României, aflat în derulare în această zi. A fost ca un îndemn venit de sus, adresat nouă, de a da mărturie în cunoștință de cauză despre lucrările minunate ale lui Dumnezeu. [...]

În această duminică, la Sfânta Liturghie comunitară, părintele paroh Cristian Dumea ne-a invitat să privim și spre comunitatea parohială locală, care este o „familie de familii”, o familie extinsă ce are propriile nevoi și probleme. Cu această ocazie părintele paroh a anunțat componența noului Consiliu Pastoral, format din 11 bărbați cu „nume bun” din comunitatea noastră. De ce 11? Poate pentru că 11 este numărul apostolilor chemați de Isus, la începutul activității sale publice.

După predică, cei 11 nominalizați au fost invitați la altar să-și dea consimțământul în fața poporului credincios, au strâns mâna părintelui paroh și au semnat actul oficial de constituire a noului Consiliu Pastoral. După slujbă, consilierii și preoții din parohie au avut o primă întâlnire „de lucru”, o agapă frățească care să faciliteze mai buna cunoaștere reciprocă și să favorizeze colaborarea ulterioară. Îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze activitatea acestui Consiliu și le mulțumim fraților franciscani pentru ospitalitate.

click pentru citirea articolului complet...

împreună cu părintele Iosif Diac, la clubul parohiei

Campusul pentru copii „Greierul și furnica” (2018)

În zilele de 7 și 8 septembrie 2018, chiar înaintea începerii noului an școlar, a avut loc în parohia noastră un eveniment recreativ-instructiv dedicat copiilor, intitulat "Greierul și furnica". Inițiatorul inspirat al acțiunii a fost părintele vicar Iosif Diac, care a dorit să marcheze sfârșitul vacanței elevilor prin câteva ore petrecute împreună, cu jocuri, cântece, poezie și învățături folositoare. Activitățile s-au desfășurat la clubul parohial și în aer liber, la Grădina Publică. Campusul copiilor s-a încheiat duminică, 9 septembrie, prin celebrarea unei Sfinte Liturghii de mulțumire și de binecuvântare a copiilor. La Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Iosif Diac împreună cu părintele paroh Cristian Dumea, au participat cu multă însuflețire copiii și tinerii parohiei, care au făcut ca această celebrare să fie vioaie și deosebit de plăcută.

În predica sa, părintele Iosif i-a îndemnat și i-a încurajat pe copii să înceapă anul școlar cu o atitudine plăcută lui Dumnezeu. Amintindu-le că titlul campusului la care au participat nu a fost ales întâmplător, părintele le-a sugerat copiilor să fie vioi și veseli precum greierii, renunțând la mofturile făcute uneori dimineața, înainte de a merge la școală. De asemenea, i-a invitat să meargă la școală cu tragere de inimă, să facă și ei parte dintre acei copii avizi de cunoaștere, adevărate „șiruri de furnici” care iau în fiecare zi cu asalt sălile de clasă, din Siberia cea friguroasă până în Africa cea fierbinte, în ciuda dificultăților de tot felul. La finalul omiliei, folosindu-se de o povestioară din cartea „Cuore - Inimă de copil” a lui Edmondo de Amicis, părintele i-a învățat pe copii să fie modești și buni, prietenoși față de colegii lor, mai ales față de aceia care provin din familii nevoiașe. [...]

click pentru citirea articolului complet...

părintele Cristian Pal împreună cu tinerii gălățeni (Roman, 2018)

Campusul franciscan de la Roman (2018)

În perioada 22÷25 august 2018, tineri din mai multe parohii ale diecezei noastre (Buruienești, Galați, Hălăucești, Huși, Luizi-Călugăra, Nisiporești și Târgu Trotuș), însoțiți de preoți și persoane consacrate, au participat la Campusul Tinerilor, organizat de Comisia pentru Pastorația Tinerilor și Animare Vocațională a Provinciei Fraților Minori Conventuali din România. Întâlnirea s-a desfășurat la Roman și a fost găzduită de Seminarul Franciscan din localitate. Tinerii gălățeni au fost însoțiți la acest eveniment de părintele vicar Cristian Pal (OFMConv).

Tema campusului din acest an a fost „Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal, tânără franciscană, model de credință”. În cele patru zile petrecute împreună, tinerii au fost îndemnați atât de animatori cât și de fr. Marius-Petru Bîlha, moderatorul momentelor catehetice, să-și mărturisească cu tărie și curaj credința, asemenea Slujitoarei lui Dumnezeu Veronica Antal. [...]

click pentru citirea articolului complet...


Isus Cristos Regele Universului

Christus imperat!

autor: pr. Cristian Blăjuț      sursa: Creștin se devine...

Ultima duminică din timpul anului liturgic este închinată sărbătorii lui Cristos Regele Universului. Sărbătoarea aceasta s-a născut în momentul în care monarhia din lume intra în criză, mai exact în anul 1925.

În Cartea profetului Daniel găsim scrise aceste cuvinte: „Lui i s-au dat stăpânirea, gloria și domnia și toate popoarele, neamurile și limbile îl slujesc. Stăpânirea lui este o stăpânire veșnică ce nu va trece și domnia lui nu va fi distrusă” (7,14). Amintirea acestor cuvinte răsunau cu mult entuziasm în sufletele acelora care sperau ca Isus să fi fost Mesia cel promis de veacuri, cel care avea să aducă eliberarea lui Israel. Din păcate, cum bine știm, astfel de așteptări au fost zadarnice, iar mulți au fost dezamăgiți și asta pentru că nivelul de înțelegere „teologic” al contemporanilor lui Isus nu era asemănător cu cel al profeților din trecut care, în numele lui Dumnezeu, au rostit această profeție.

Această interpretare eronată se verifica și în relația pe care iudeii o aveau cu Isus: ei nu puteau să întrevadă în cuvintele, faptele și semnele pe care Isus le făcea pe Mesia, iar acest adevăr îl deducem din afirmația lui Ioan evanghelistul care remarcă: „A venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit” (1,11). Confirmarea definitivă a acestei neînțelegeri va ajunge la apogeu în momentul în care Isus din Nazaret va fi judecat și condamnat la moartea cea mai groaznică, moment în care clasa sacerdotală, fariseii și mai mari poporului vor spune despre Isus: „Nu avem al rege decât pe împăratul” (In 19,15).

Originea și semnificația Împărăției lui Dumnezeu nu poate fi găsită în această lume; Isus este un rege sărac, un rege care nu se impune prin forță și violență, un rege care îndură suferință și care moare răstignit: așadar, cum am putea să-l numim rege? În ce anume constă această regalitate a sa?

Cu privire la acest argument, Isus este foarte clar, cel puțin pentru cel care, având credință, are urechi cu care să audă: „Tu spui că eu sunt rege. Eu pentru aceasta m-am născut și pentru aceasta am venit în lume, ca să dau mărturie despre adevăr. Oricine este din adevăr, acesta ascultă glasul meu” (In 18,37).

Această afirmație pare să fie doar o expresie abstractă, dar în această frază lapidară, Isus descrie concret întreaga sa existență: a înfăptui adevărul înseamnă a adera la viață, înseamnă a veni în ajutorul celorlalți, a vorbi de bine, a iubi, a îmbogăți cunoștințele fiecăruia, a construi pacea, a edifica societatea. A împlini adevărul nu înseamnă a vorbi despre Dumnezeu, ci a primi umanul în formele în care ni se prezintă Dumnezeu care este acolo, în orice cultură, rasă, limbă, religie, stare de viață. Isus nu vorbea despre un Dumnezeu mare, atotputernic, victorios; vorbea despre un Tată, un Dumnezeu care cunoaște atotputernicia iubirii, un Dumnezeu care intenționează să salveze ceea ce era pierdut: „Nu au nevoie de medic cei sănătoși, ci bolnavii. Nu am venit să-i chem pe cei drepți, ci pe păcătoși” (Mc 2,17); „Știți că cei care conduc popoarele le domină și cei mari își fac simțită puterea asupra lor. Între voi să nu fie așa. Dimpotrivă, cine vrea să devină mare între voi să fie slujitorul vostru, și cine vrea să fie primul între voi, să fie slujitorul vostru, așa cum Fiul Omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru cei mulți” (Mt 20,25-28). Aceasta este regalitatea lui Dumnezeu și prin urmare, regalitatea lui Isus Cristos. [...]

click pentru citirea articolului complet pe site-ul autorului...

Totul Despre Avort - bebeluși nevinovați

Totul Despre Avort - abordare modernă și rațională

autor: Asociația PRO VITA București      sursa: www.totuldespreavort.ro

Părere: „Viața începe la naștere. De aceea noi sărbătorim ziua de naștere, dar nu ziua concepției.”

Discutați cu orice doctor bun și el va spune că atunci când tratează o femeie însărcinată are doi pacienți, nu doar unul. El are mare grijă și se preocupă nu doar de mamă, ci și de pacientul mai mic, mai puțin vizibil, verificându-i mișcarea, poziția, bătăile inimii.

Părere: „Nenăscutul nu este o persoană, cu viață plină de sens. Are doar câțiva centimetri în dimensiune și nici măcar nu poate gândi: este mai puțin avansat decât un animal.”

Dicționarele definesc persoana ca pe un „om”, „individ uman” sau „membru al rasei umane”. Ce face un câine să fie un câine este faptul că provine din câini. Tatăl său a fost un câine, iar mama sa a fost un câine și, prin urmare, el este un câine. Ce face un om să fie om este faptul că el a ieșit din oameni. Tatăl și mama sa au fost persoane umane, astfel încât el nu poate fi nimic altceva decât o persoană umană. Începutul fiecărei vieți umane nu este un proces, ci un eveniment. Acest eveniment este concepția [...], un punct pe axa temporală.

Noi nu trebuie să reducem problemele de viață și de moarte și drepturile fundamentale ale omului la un joc semantic în care suntem liberi să redefinim termenii. Schimbarea sensului cuvintelor nu schimbă realitatea. Conceptul de persoană este acum aproape lipsit de un ghid etic în materie de avort. Singurele întrebări obiective pe care le putem pune sunt: „Este om, adică, provine dintr-o ființă umană?”, „Este un individ unic din punct de vedere genetic?”, „Este viu și în creștere?”. În cazul în care toate răspunsurile sunt da, atunci acesta este un „el” sau o „ea”, adică o persoană vie, care are drepturi și merită protecție.

Părere: „Orice persoană are dreptul de a alege. Ar fi nedrept să limitezi alegerea unei femei, interzicându-i avortul.”

După ce am vorbit la un liceu public, privind poziția pro-viață, instructorul pro-alegere m-a dus la cantina facultății pentru masa de prânz. El a arătat spre o masă unde stăteau patru profesori care fumau și a spus: „Din fericire, aceasta este ultima săptămână în care fumatul mai este permis aici. Am reușit în cele din urmă să-i convingem pe superiori să facă sala pentru profesori de Nefumători”. Bine, am spus în mod natural: „Văd că nu sunteți într-adevăr pro-alegere”. Cu o privire surprinsă, el a explicat: „Pentru că fumul de țigară face rău altor persoane”. Atunci i-am răspuns: „La fel face și avortul”.

Aproape fiecare mișcare de opresiune și exploatare - de la sclavie, la prostituție, la pornografie, trafic de droguri, avort - s-a etichetat pe sine ca fiind pro-alegere. De asemenea, mișcări opuse oferind compasiune și eliberare au fost etichetate ca anti-alegere de exploatatori. Cel puțin în ceea ce privește prostituția, pornografia și drogurile, victima poate, de obicei, alege. În cazul avortului, victima nu are de ales. Ea este cea mai evidentă excepție a societății la toată retorica pompoasă cu privire la dreptul de a alege și la dreptul cuiva de a-și trăi viața fără amestecul altora. Poziția pro-alegere întotdeauna trece cu vederea dreptul victimei de a alege. Femeile nu aleg violul. Negrii nu au ales sclavia. Evreii nu au ales cuptoarele. Şi copiii nu aleg avortul.

Părere: „Sunt personal împotriva avortului, dar încă sunt pro-alegere. Este o alternativă legală și nu avem dreptul de a o interzice cuiva. Toată lumea e liberă să creadă ce vrea, dar nu ar trebui să încerce să-și impună părerea altora.”

Poziția „Personal mă opun avortului, dar...” este populară printre politicienii care vor să-i facă atât pe cetățenii pro-viață să îi voteze (deoarece cetățenii pro-viață nu au o părerea bună despre avort), cât și pe cei pro-alegere (pentru că nu vor face nimic pentru a restricționa avortul). Părerea mea este că această poziție nu e doar lașă, ci este complet ilogică.

Singurul motiv plauzibil pentru care te simți incomod când vine vorba de avort este că ucide un copil inocent. Dacă nu, atunci nu trebuie să te simți incomod. Dar dacă da, atunci nu numai că ar trebui să te abții tu însuți de la el, dar ar trebui să îi informezi și pe alții, care-l fac. Ar trebui să susții legi pentru a-l restricționa, exact din același motiv pentru care favorizezi legi pentru a restricționa violul, molestarea copiilor și crima.

În anii '40 un medic german putea ucide în mod legal evrei, în timp ce în America ar fi fost judecat pentru crimă. În anii '70 un medic american putea ucide în mod legal copii nenăscuți, în timp ce în Germania, el ar fi fost judecat pentru crimă. Legile se schimbă, dar adevărul și dreptatea nu.

click pentru citirea articolelor pe site-ul autorului...


Titular: Parohia Romano-Catolică
Cont bancar BCR (Lei): RO66RNCB0141032863760001
Cont bancar BCR (Euro): RO39RNCB0141032863760002

cugetarea zilei
Istoric Parohie Preoți Sfânta Liturghie Administrare sacramente Cateheze Ore de religie Vizite pastorale Terțiari franciscani Însoțitori în misiune FCJ Tineri și copii Corul bisericesc Îndurarea Divină Regina Cerului Viață de credință Carisma franciscană Carisma ignațiană Colecția de articole Evenimente Album foto Album video Biserica parohială Filiala Foltești
CatolicaGalațicatolicagalati@gmail.com Data:01.01.2015 Număr accesări:0000001